Димитър Германов кмет на община Приморско от 2011 година насам. 

...
Димитър Германов кмет на община Приморско от 2011 година насам. 
Коментари Харесай

Кметът на Приморско: Ние не водим война с МОСВ, търсим нормалност

Димитър Германов кмет на община Приморско от 2011 година насам.  го потърси за повече информация относно приетата от локалния парламент декларация, в която приканват министъра на околната среда и водите да отдръпна напълно плана, с който обявава предпазена зона „ Ропотамо ” в землищата на селата Веселие, Ново Паничарево, Ясна поляна и  град Приморско (община Приморско), а също по този начин от село Крушевец и град Созопол (община Созопол), с обща повърхност 980 984.823 дка, от които 882.364 кв. км. морски пространства. Техният апел към Емил Димитров - Ревизоро е да изготви нов план, който да бъде съгласуван с настоящите Общ устройствен план на общината и Подробен устройствен план на обитаемоте места, настоящите лесоустройствени планове и проекти за горските територии, проектите за ловностопанските действия на територията на община Приморско, дейностите свързани с запазване на горските територии от пожари, както и със Закона за устройство на черноморското крайбрежие и обновения Общински проект за развиване. В противоположен случай те показват подготвеност за протестни дейности.
Г-н Германов, на последното съвещание на Общински съвет е призната декларация против проектозаповед на екоминистъра, с която за предпазена зона се афишират 981 хиляди декара повърхност в общините Приморско и Созопол, от които 882 хиляди кв. км морски пространства. Единодушни сте Общински съвет, общинска администрация и обществото, какъв е казусът?
Това е записано тъкмо и ясно в декларацията и след нея чакаме отговор от Министерството на околната среда и водите. Става дума за ограничавания в развиването на територията на община Приморско. Можем да приказваме доста, само че в последна сметка става дума ограничавания, които се постановат. Ако от Министерство на околната среда и водите създадат разбор, който да потвърди, че това не е по този начин, ще има друг метод. Ние желаеме гаранции за това, че промените в Общия организационен проект (ОУП), който в огромна степен дублира остарелия, ще се запазят като параметри. Близо 42% от територията на общината ни е предпазена и да разширяваме диапазона на тази територия, ще е пагубно за развиването на общината. Не приказваме за бетониране или нещо друго, а за територии, които са заложени урбанизирани и в остарелия Общ устройствен план, и в новото изменение. Те са минали през глобата на Министерство на околната среда и водите.
Опасенията ви какви са - че няма да бъде разрешено застрояване ли?
Да, такива са. И в този смисъл ние желаеме гаранции, че това не е по този начин. Искаме гарантиране на вероятността за развиване на община Приморско.
В каква форма желаете гаранция?
С съответни и точни отговори по всички заложени въпроси, които ние ще отправим в този момент. От Министерство на околната среда и водите би трябвало да уточнят детайлите, които не са изложени в тази заповед. Това е естественото другарство и продан на информация сред държавни институции.
През 2015-та сте имали същия проблем, по какъв начин се развиха тогава събитията?
Реализирането на заповедта беше спряно.
Заради митингите с безусловно същите причини ли?
В огромна степен да.
Кога очаквате среща с министъра?
Ние организирахме среща с министъра дружно със заместник-кмета и с негови експерти, с отрасловия заместник-министър. Тя беше в по-широк формат. Анализирахме събитията и получихме избрана информация, въз основата на която ние ще отправим в допълнение въпроси към министъра и ще чакаме отговор.
До какви заключения стигнахте от диалога с него, евентуално ви успокояват, че ще бъде позволено строителство или не?
Нека се разберем. Като приказваме за строителство, не приказваме за неконтролируемо строителство - наблягам. Говорим за строителство, което е заложено за урбанизиране в остарелия Общ устройствен план и в изменението, което сега е пред решение на Върховен административен съд за нова екологична оценка. Тоест, ние не разширяваме територии за урбанизация, а резервираме старите параметри, заложени още от 2006 година Не приказваме за градежи на първа или втора линия, а за територии, които са прилежащи към обитаемоте места, главно към Приморско и останалите приморски обитаеми места. Нашата цел, на община Приморско, е да запазим природата такава, каквато е, тъй като при нас тя е прелестна. Ние това и вършим, само че не можем да спрем напредъка, без да изпадаме в колизия с това, което притежаваме. Това е концепцията, нищо повече.
Как смятате, че ще се развие въпросът, оптимист ли сте?
Аз съм по природа оптимист. Правя това, което съм задължен да върша. Все отново аз съм кмет на тази община и като подобен, дружно с моята администрация, съм задължен да съблюдавам законодателството на Република България, само че би трябвало да отговоря и на условията на жителите на общината, без те да влизат в колизия. Тоест, би трябвало да се откри междинният вид, който да бъде еднообразно допустим за страните. Ние не водим война. Просто търсим нормалност на нещата. Аз съм наясно с процесите, с тази проектозаповед, която е стартирала от 2007/8 година и действително страната през министерството има отговорности, които извършва пред Европейски Съюз. Това е реалност. Ние не бягаме от отговорности, само че в границите на допустимото и вероятното би трябвало да имаме гаранции за развиването на териториите. Не можем да ги блокираме, тъй като по този начин блокираме развиването и опциите на локалните хора и на бизнеса като цяло.
Какъв % от територията на общината би трябвало да стане предпазена съгласно новата заповед?
И аз не мога да преценява в този момент. Дотук предпазена е 42% от територията на община Приморско и ние се стремим да я запазим. То е очевидно. Човек като пристигна, се радва на природа и ние желаем това да бъде непокътнато, само че без да изпадаме в крайности.
Но предпазена зона не значи прекъсване на строителството, сред предпазена зона и предпазена територия има доста съществени разлики. Вие нали не би следвало да имате терзания от застрояване в местата, регламентирани с Общ устройствен план?
Така е, само че е усложнена процедурата. Вие сте права, доста верен въпрос задавате. Отговорът ми е, че не се не разрешава, само че се утежняват процедурите. Ние желаеме гаранции, че това, което е по Общ устройствен план, остава като опция. Бих желал да уточня нещо. Обществото е сензитивно и единствено като излезе такова предложение за заповед в крайния си вид, постоянно има догадка на подозрение в това, което се случва. Трябва да има гаранция, а тя се дава от съответния държавен орган, който управлява и се разпорежда. 
Какви са изгледите за идния летен сезон съгласно вас, към този момент по какъв начин вървят нещата?
Надявам се всичко да бъде обикновено. Естествено, няма по какъв начин в тази обстановка с ковид в международен мащаб да бъдем прекомерни оптимисти. Направили сме всичко допустимо. Говоря от името на общинското управление като подготовка. В този смисъл се надяваме да има някакъв от малко малко добър сезон. Естествено, нещата се трансформират всеки ден и никой не може да даде гаранции за сезона. Все отново нашите туристи са най-вече от някогашния Източен блок - Полша, Чехия, Словакия, Русия, а нещата там са по-различни. По отношение на туристите, които са в България, ние мощно се надяваме те да дойдат в Приморско и Китен. Те добре знаят и оценят това, което се предлага като туристически артикул - чистотата на плажовете, чистотата на морските води и всичко останало като благоприятни условия, предоставени от туристическия отрасъл. Все отново при нас са най-широките и най-дългите плажове. Мисля, че на напред във времето излизат с изключение на чисто естествените дадености, туристически артикул и частично тази сигурност, която търсят хората, а ние я предлагаме.
И времето не е най-хубавото, каква претовареност се следи на този стадий в туристическите бази?
Времето е Божа работа. Вчера да вземем за пример времето дообед беше прелестно, през днешния ден е отлично. Следобяд като вали е прелестно. Заетостта е доста ниска. Определено броят на туристите е доста по-малък в сравнение с предишни години. Това е към сегашния миг. Утре нещата може да бъдат изменени. Аз съм удовлетворен, че общината си е свършила своята работа и сме подготвени в границите на ресурса, с който разполагаме, за посрещане на туристи. От туристическия отрасъл също са дейни и работят.
За тази година главните ви инфраструктурни планове?
Приключването на пречиствателната станция в Китен. Това е един доста тежък план, който се надявам в границите на 15-20 дни да завърши и да го отчетем. Най-тежкият и най-сериозният обект е от всички, които съм изпълнявал през двата ми мандата, към този момент трети. Отделно имаме дребни инфраструктурни планове, които си вървят регулярно. Тези, които се финансират от общината, са мощно редуцирани, заради обясними аргументи. Все отново системата се бъгна и е обикновено бизнесът да не заплаща към сегашния миг своите отговорности. Затова има изострен дефицит на финансови доходи в общината. Изпълняваме планове, които са по разнообразни стратегии. Работим, не сме спрели, само че в изискванията на рецесия. Не е елементарно, мъчно е за всички сътрудници в страната и за жителите, и за държавното управление.
Довършвате пречиствателната станция, само че не ви ли предстоят още вложения във ВиК-сектора?
Да. Ние сме включени в този план, контракт за който беше подписан преди няколко дни с министъра на околната среда и водите и шефа на ВиК-дружеството. Част от тези вложения ще са на територията на Приморско. Така, че ние продължаваме, което е най-хубавото като цел - гаранция за чиста питейна вода, понижаване на загубите, възобновяване на канализации, надлежно чисти морски води. Това вършим към сегашния миг и ни радва, че се обезпечава европейско финансиране, тъй като това касае и популацията, и бизнеса, и туристите. Ние сме свързани.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР